Oolongthee is gedeeltelijk geoxideerd. Zoals bij zwarte thee start het proces met het verwelken van de theebladeren tot het vocht gereduceerd is tot 50%. Daarna worden ze in manden geschud, zodat enkel de rand van de bladeren gekneusd wordt. Nadien oxideren de bladeren kortstondig (soms maar 10 minuten) verder. Als het gewenste oxidatieniveau bereikt is, wordt het proces gestopt door de bladeren te drogen in een oven, tot de vochtigheid van het blad gedaald is tot 5%. Door de korte oxidatieperiode bevindt de thee zich tussen de groene en de zwarte thee en, naargelang de duur van de oxidatie, beschikt hij over meer of minder kenmerken van groene of zwarte thee. Er bestaan schakeringen van licht geoxideerde Oolong met 30% oxidatie overgemiddelde geoxideerde Oolong van 50% tot Oolong met een oxidatie van 80%. Omdat Oolongthee altijd uit volle bladeren bestaat, is Oolong die 80% geoxideerd is krachtiger van smaak dan een gemiddelde zwarte thee.